desery >>> przepisy >> s. główna


Jabłka w karmelu

 

 

s k ł a d n i k i :

3 jabłka (najlepiej twarde, niezbyt kwa¶ne)
6 łyżek m±ki
białko
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
szklanka jasnego piwa
czubata łyżka masła
olej do głębokiego smażenia

 

 

 


 

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usun±ć gniazda nasienne i lekko oprószyć m±k±. W misce ubić białko, wymieszać z obiema m±kami i piwem. Na patelni rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w cie¶cie, wkładać do gor±cego tłuszczu. Smażyć równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyj±ć, osaczyć z nadmiaru tłuszczu.


W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem. Nie mieszać, jedynie co pewien czas potrz±sać rondelkiem. Gdy z cukru zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone jabłka i natychmiast każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej wody, aby karmel stwardniał.

Jabłka można też usmażyć we frytkownicy



 

 

 

 

 

 

 





 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]