s k ł a d n i k i :
3 jabłka (najlepiej
twarde, niezbyt kwa¶ne)
6 łyżek m±ki
białko
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
szklanka jasnego piwa
czubata łyżka masła
olej do głębokiego smażenia
|
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki,
usun±ć gniazda nasienne i lekko oprószyć m±k±. W misce
ubić białko, wymieszać z obiema m±kami i piwem. Na patelni
rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w cie¶cie, wkładać
do gor±cego tłuszczu. Smażyć równomiernie ze wszystkich
stron na złoty kolor. Wyj±ć, osaczyć z nadmiaru tłuszczu.
W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem.
Nie mieszać, jedynie co pewien czas potrz±sać rondelkiem.
Gdy z cukru zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone
jabłka i natychmiast każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej
wody, aby karmel stwardniał.
Jabłka można też usmażyć we frytkownicy

|