s k ł a d n i k i :
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek
słoninki
Do wiązania mieszków - wykałaczki lub
paseczki skórki pomarańczowej
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu,
1 opakowanie cukru waniliowego.
|
Przygotuj ciasto naleśnikowe - mąkę
przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej. Miksuj dodając
mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby - 1 -1,5
szklanki wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany).
Odstaw ciasto na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obierz
i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy
i duś na wolnym ogniu 20 min mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa jabłeczna będzie gotowa przełóż ją na naleśniki
i uformuj mieszki. Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub
zawiąż paskiem skórki pomarańczowej. Posyp cukrem pudrem
i podawaj ciepłe.

|