Naleśnikowe mieszki z jabłkami

 

 

s k ł a d n i k i :

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek słoninki
Do wiązania mieszków - wykałaczki lub paseczki skórki pomarańczowej

Masa jabłkowa:
4 duże jabłka, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego.

 

 

Przygotuj ciasto naleśnikowe - mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej. Miksuj dodając mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby - 1 -1,5 szklanki wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstaw ciasto na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.


Teraz czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy i duś na wolnym ogniu 20 min mieszając od czasu do czasu.


Gdy masa jabłeczna będzie gotowa przełóż ją na naleśniki i uformuj mieszki. Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub zawiąż paskiem skórki pomarańczowej. Posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe.