grzyby>>> przepisy>>> strona główna


Grzyby z ziołami

To proste i smaczne danie można przyrządzić z dowolnych grzybów. Można połączyć kilka gatunków albo użyć tylko jednego. Tak przyrządzone grzyby mozna podać jako dodatek do mięsa z grilla, albo jako samodzielne danie z grzankami (patrz przepis na pieczywo czosnkowe).

 

s k ł a d n i k i :

ok. 1 kg różnych świeżych grzybów
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
sól i pieprz (biały i czarny)
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
1/4 filiżanki posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego

 

Rozgrzać Piekarnik do 175 stopni C.


Oczyścić grzyby. Oddzielić kapelusze od ogonków, zdjąć skórę i pociąć na spore kawałki.

Do oliwy dodać czosnek, zioła i przyprawy. Włozyć grzyby do głębokiej miski, polać je oliwą z przyprawami i wymieszać dokładnie. Przełożyć do naczynia żroodpornego i włożyć do piekarnika.

Piec około 30-40 minut. Gdy grzyby bedą miękkie, wyjąć z piekarnika i spryskać je octem balsamicznym.

Podawać, gdy są jeszcze ciepłe.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]