grzyby>>> przepisy>>> s. główna


Kurki po sabaudzku

 

 

s k ł a d n i k i :

1 kg świeżych grzybów
15 dag wędzonego boczku
olej
2 cebule
1 łyżka masła
3/4 szklanki śmietany
15 dag twardego sera
posiekana nać pietruszki
sól, pieprz do smaku

 

Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą ( nie moczyć ), osuszyć, przekrajać na połówki. W rondlu przesmażyć na oleju pokrojony w dużą kostkę boczek, dodać kurki i smażyć 10 min. Cebulę drobno posiekać, dodać do grzybów i dusić 15 min. na małym ogniu pod przykryciem, dodając nać pietruszki. W małym rondelku rozgrzać masło, dodać utarty ser i śmietanę. Mieszając, trzymać na małym ogniu tak długo, aż powstanie gęsty sos.

 

Sosem zalać grzyby i podawać bardzo gorące z ziemniakami.

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]