grzyby >>>przepisy >>>s. główna


Podpłomyk z grzybami

 

Świeżych grzybów skrajać w kostkę i tyle samo skrajanego boczku z nimi zmieszać, trochę zsiekanej cebuli dodać. Wszystko to na patelni dobrze zasmażyć, soląc i pieprząc tylko. Usmażone do wydrążonego podpłomyka napchać. A tak zrobione do gorącego pieca wsadzić, białkiem wpierw smarując. Trzymać, aż się zrumieni, a podawać z barszczem czerwonym lub ze zsiadłym mlekiem.
Co się zaś podpłomyka tyczy to jest to wyrabiany z ciasta chlebowego pszennego, zwyczajowo pieczony przy wypieku gospodarskim chleba. Dziś w handlu dostępny.

Jan Kościuszko

Jan Kościuszko "Sztuka przetrwania, czyli jako powstało Chłopskie Jadło", Kraków MCMXCVIII

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]