s k ł a d n i k i :
ciasto:
1 szklanka mąki
2 łyżki otrąb pszennych
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka wody
sól
nadzienie:
50 dag mrożonego szpinaku
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
3 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki masła
1 łyżka otrąb pszennych
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
|
Przygotuj ciasto - dokładnie wymieszaj
wszystkie składniki, zostaw na pół godziny.
Gdy ciasto odpoczywa - czas na przygotowanie nadzienia
- na patelnię wrzuć rozmrożony szpinak i lekko odparuj.
Dodaj czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i smaż
przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wrzuć otręby,
orzechy, wlej sok z cytryny i śmietanę, wymieszaj i
duś przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i przestudź.
Odstawione ciasto wymieszaj i usmaż
naleśniki. Każdy naleśnik posmaruj masą szpinakową i
zwiń w rulon. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i
ułóż w nim naleśniki. Posyp serem i zapiecz w piekarniku.

|