dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Naleśniki ze szpinakiem

 

s k ł a d n i k i :

ciasto:

1 szklanka mąki
2 łyżki otrąb pszennych
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szklanka wody
sól

nadzienie:

50 dag mrożonego szpinaku
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
3 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki masła
1 łyżka otrąb pszennych
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
łyżka soku z cytryny


Przygotuj ciasto - dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zostaw na pół godziny.


Gdy ciasto odpoczywa - czas na przygotowanie nadzienia - na patelnię wrzuć rozmrożony szpinak i lekko odparuj. Dodaj czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i smaż przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wrzuć otręby, orzechy, wlej sok z cytryny i śmietanę, wymieszaj i duś przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i przestudź.

 

Odstawione ciasto wymieszaj i usmaż naleśniki. Każdy naleśnik posmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim naleśniki. Posyp serem i zapiecz w piekarniku.


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]