dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Placki Macieja

 





   

"Jedno kilo gruli surowych zetrzeć na papę i na durszlak wyłożyć, czekając, aż dobrze obciekną. Na tym samym tarle ze cztery cebule utrzeć, a wszystko to razem w jakiem naczyniu zmieszać, jedno jajo surowe dodając. Podsypać dwiema łyżkami kartoflanki, a z przypraw tylko sól i pieprz dając. A tak zrobione na gorący tłuszcz łyżką nakładać i jak kotlety smażyć. Do tego sos z wieprzowiną trzeba taki zrobić: mięso od łopatki odkrawać na małe kawałki, na tłuszczu lekko podsmażyć, dając cebulę i czosnek. Wszystko to do gęsiarki wsadzić, wodą zalać i na małym ogniu gotować. Dodać kwaszonego ogórka i surowej marchwi, tak jak i mięso ciętych. Podsypać kminkiem i ostrą papryką. Dobrze jest jeszcze dać dwa starte pomidory dla koloru, zagnieść mąką i razem z plackami dawać."

Jan Kościuszko

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]