kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Bliny z sosem myśliwskim

Bliny, czyli placuszki przygotowywane na wschodnich rubieżach naszego kraju, dziś już trochę zapomniane postaram się Państwu dziś przypomnieć. Dodatkowo przedstawię sos myśliwski, który swego czasu był kanonem barów mlecznych, lecz chciałem Państwa zapewnić, iż solidnie przyrządzony jest naprawdę wspaniały.

b l i n y :


Dwie szklanki mleka podgrzewamy lekko i dodajemy 1,5 łyżki drożdży i 1 szklankę mąki pszennej, rozprowadzamy wszystko dokładnie i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy jeszcze jedna szklankę mąki 3 utarte jajka oraz 4 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30 min.
Ciasto nakładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem tworząc placuszki o średnicy około 10cm i grubości 0,5 cm i smażymy z obu stron. Bliny podajemy gorące z sosem (np. myśliwskim lub pieczarkowym) albo kwaśną śmietaną.

 

 S o s   m y ś l i w s k i :  


Sos myśliwski może być przygotowywany na wiele sposobów, ja postaram się przedstawić taką recepturę jaką stosowałem już z powodzeniem na wielu przyjęciach.
2 dag suszonych grzybów namaczamy gotujemy i kroimy w paseczki. 15 dag wędzonego boczku kroimy w paski, podsmażamy na patelni i dodajemy 1 pokrojoną cebulę oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość zalewamy wywarem z grzybów i dodajemy pokrojone w paski 2 ogórki kiszone, łyżkę musztardy i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem oraz papryką. Gotujemy. Sos zagęszczamy zasmażką z mąki (3 łyżki) i smalcu po czym dodajemy 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Sos myśliwski może być podawany do wszystkich ciemnych mięs, podawany solo (np. z blinami) można wraz z boczkiem wkroić troszkę wędzonej szynki i suchej kiełbasy.

Jacek Szewczyk


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]