kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Enchiladas

Danie należące do niejako "korony" dań narodowych Meksyku. Myślę, że nie są to dania zbyt trudne i zrobienie ich w domowych warunkach, na małe przyjęcie rodzinne nie powinno nastręczać zbyt wielu problemów. Życzę powodzenia

 

s k l a d n i k i :

• 1 średnią cebulę
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 1 zieloną paprykę
• 1 ząbek czosnku
• 1/4 szklanki oleju
• 1 szklankę pomidorów
• 1 szklankę wody
• 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu,
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki brązowego cukru

   

Na wstępie musimy zadbać o to by zaopatrzyć się w tortille. Jeżeli nie kupimy ich gotowych możemy je upiec tuż przed włożeniem do piekarnika głównego dania. Szczegóły znajdą państwo tutaj.


    Sos natomiast warto jest przyrządzić wcześniej. Musimy zgromadzić: 1 średnią cebulę (pokrojoną w kostkę), 2 posiekane ząbki czosnku, 1 zieloną paprykę (pokrojoną w kostkę), 1/4 szklanki oleju, 1 szklankę pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 1 szklankę wody, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Niepowtarzalny smak sosu enchiladas da bogaty wachlarz przypraw: 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne), 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru.
Na oleju podsmażamy do miękkości cebulę, czosnek i zieloną paprykę, dodajemy pomidory, wodę i przecier pomidorowy. Gotujemy 3 min. na małym ogniu i dodajemy resztę składników. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 min. na małym ogniu.

 

Dość chudą zmieloną wołowinę (jakieś 450g) smażymy na oleju. W połowie smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz posiekaną jedną średnią cebulę. Całość smażymy do miękkości. Odlewamy nadmiar tłuszczu i przyprawiamy: łyżeczką soli, łyżeczką papryki, łyżeczką pieprzu i dwoma łyżeczkami papryki chili. W ten oto sposób mamy gotowy farsz, który nakładamy na tortille (około 6 sztuk) a następnie polewamy mięso 2 łyżkami śmietany i zwijamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu tak by się nie rozwijały. Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i pieczemy jakieś 20 min.

Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]