kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Kotlet z serem

Mielony... zmora polskich stołówek. Ale przecież nie musi zawsze wyglądać i smakować tak samo. Dziś może nie tyle przepis, ale sugestia którą rozwijając można stworzyć zupełnie niepowtarzalne danie.

 

s k l a d n i k i :

• 1kg chudej wołowiny
• 1/4 szklanki tartej bułki
• jajko
• łyżeczka soli
• pieprz
• ser żółty
• olej

   

 

Kilogram chudej wołowiny mielimy i mieszamy dokładnie ze 1/4 szklanki tartej bułki, jajkiem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Dzielimy całość na osiem porcji i z każdej formujemy dwa kotleciki. Pomiędzy nie wkładamy plaster sera (najlepiej Cheddar) i łączymy brzegi. Kotleciki wkładamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy (można skorzystać z grilla), aż się przyrumienią (około 6-7 min. każdą stronę). Wraz z serem możemy zaaplikować do środka papryczkę pikantną lub też plasterek boczku, inwencje pozostawiam Państwu.


Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]