kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Musaka z cukini

Kolokithakia Musaka
Podczas ostatnich odwiedzin u znajomych zobaczyłem w kuchni sporej wielkości cukinie. Po krótkim namyśle do głowy przyszedł mi wyborny przepis wywodzący się z Grecji - musaka z cukini. Więc kontynuujmy nasza podróż kulinarną po świecie ...

 

s k l a d n i k i :

• 1,5 kg cukini
• 50 dag mielonej wołowiny
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3 średnie pomidory
• 3 jajka
• tarta bułka
• natka pietruszki
• 25 dag białego sera

   

Cukinie obieramy ze skórki i pokrojone w cienkie plasterki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, tak aby się zarumieniły. Tak usmażone odkładamy na talerz, a na patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek tak by stały się miękkie (trzeba uważać by się nie zrumieniły). Następnie dodajemy mięso dokładnie rozgniatając widelcem by nie utworzyły się grudki i smażymy je kilka minut. Dodajemy pomidory (bez pestek i skórki) solimy, pieprzymy i pod przykryciem dusimy na bardzo małym ogniu jakieś 30 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 ubite jajko i dużą garść natki pietruszki i mieszamy


    Teraz przygotowujemy sos beszamelowy, do którego dodajemy 2 jajka i biały ser.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tarta układamy warstwami przemiennie cukinie i mięso, zalewamy beszamelem, posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do średni rozgrzanego piekarnika na 45 min

Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]