kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Polędwica wołowa w sosie pikantnym

Dziś wspaniały obiadek na bazie polędwicy wołowej i zapiekanych ziemniaków. Zaopatrzyć musimy się, oprócz ogólnodostępnych produktów, w zielony pieprz marynowany oraz wytrawną sherry.

z i e m n i a k i :

Około 60 dag obieramy, i kroimy w cienkie plasterki wykładając warstwami do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (pamiętamy by każdą warstwę ziemniaków posolić i popieprzyć) i zalewamy śmietaną (200 ml śmietany kremówki).

Pieczemy w temperaturze około 200 stopni C przez 45 minut.

 

 

 

 p o l ę d w i c a :  

Steki w ilości sztuk 4 płuczemy, osuszamy i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 2-3 minuty z każdej strony. Mięso lekko solimy i odkładamy do żaroodpornego naczynia. Sos ze smażenia rozcieńczamy 4 łyżkami sherry, dodajemy 2 łyżki marynowanych ziarenek pieprzu i 100 ml śmietany kremówki i całość zagotowujemy.

Steki przekładamy na talerze razem z zapieczonymi ziemniakami i polewamy sosem. Całość możemy udekorować natką pietruszki.

Jacek Szewczyk

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]