kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Panierowane ravioli

Dzi¶ wybierzemy się do słonecznej Italii. Każdy z nas smakował wszelakich makaronów czy też placków z dodatkami zwanych pizz±, nawet lasagne przemknęło przez liczne podniebienia, ale kto jadł ravioli?

 

s k ł a d n i k i :

• kurczak
• szklanka sera Ricotta
• łyżeczka bazylii
• sol
• pieprz
• 4 szklanki m±ki
• 4 jaja
• bulka tarta
• olej
• łyżeczka tymianku

   

 

Drobno pokrojonego kurczaka w ilo¶ci około 1,5 szklanki przysmażamy na ma¶le. Następnie wystudzonego mieszamy z twarogiem (1 szklanka, w oryginale Ricotta), 2 jajkami i przyprawami (1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka bazylii, 0.5 łyżeczki pieprzu). I w tym momencie mamy gotowy farsz do naszych pierożków. Teraz przygotowujemy porcję ciasta makaronowego (klasycznie: 4 szklanki m±ki, 1/3 szklanki zimnej wody, 4 jaja, 1/2 łyżeczki soli).
Teraz zadbać musimy o to by nasze ravioli miały odpowiedni kształt. Makaron rozwałkowujemy i kroimy w paski o szeroko¶ci ok. 12 cm. Na paski kładziemy po 2 łyżeczki farszu co 9 cm (tak na oko raz na jaki¶ czas :) Ciasto składamy na pół wzdłuż i zgniatamy widelcem brzegi. Następnie kroimy w poprzek pasków tak by powstały pierożki. Po pokrojeniu możemy jeszcze docisn±ć brzegi żeby się nie rozkleiły.
Pierożki już mamy, więc teraz pozostała jeszcze panierka. Bułkę tart± mieszamy z 2 łyżeczkami soli, 1 łyżeczk± tymianku i oregano do smaku. W tej panierce obtaczamy każdy pierożek i smażymy na oleju jakie¶ 2,5 minuty.
I to wszystko! No, ewentualnie możemy przyrz±dzić jeszcze sos pomidorowy, który do ravioli nadaje się wy¶mienicie.


Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]