kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Sałatka z kapusty pekińskiej

 

 

s k ł a d n i k i :

• 70 dag kapusty pekińskiej (ważne by przy zakupie była ona zwarta)
• puszka brzoskwiń
• 10 dag rodzynek
• mały słoik majonezu
• 3 łyżki śmietany
• łyżeczka curry
• sól, pieprz

   

W dzisiejszej kuchni zaobserwować można pewną obawę przed wykorzystywaniem owoców, a szczególnie południowych. Najłatwiej przychodzi nam to w sałatkach, więc dzisiaj proponuje sałatkę z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami.


    Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Rodzynki myjemy i zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Wszystkie składniki starannie mieszamy (rodzynki wcześniej oczywiście odsączamy). W osobnej miseczce mieszamy majonez , śmietanę oraz przyprawy i takim sosem zalewamy naszą sałatkę. Żeby nasza sałatka nabrała smaku odstawiamy ją na godzinę do lodówki.

Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]