kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Wołowina w potrawce

 

 

s k ł a d n i k i :

• 60 dag polędwicy wołowej
• 2 średnie cebule
• 20 dag pieczarek
• 3 łyżki mąki
• szklanka bulionu
• 2-3 łyżki musztardy
• 300 ml kwaśnej śmietany
• 4 ogórki konserwowe
• olej
• sol, pieprz, cukier

   

Przygotowujemy 60 dag polędwicy wołowej do pieczenia. Myjemy ją starannie, osuszamy i kroimy w paseczki. Następnie na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy ją porcjami posypując solą i ziarenkami pierzu, a następnie odkładamy do osobnego naczynia. Na tym samym tłuszczu smażymy 2 średnie cebule drobno posiekane oraz 20 dag pieczarek pokrojonych w plasterki. Po usmażeniu cebuli i pieczarek do tłuszczy na patelni dodajemy 3 łyżki mąki i robimy zasmażkę.

Do zasmażki wlewamy szklankę bulionu i gotujemy go chwilę nie przerywając mieszania. W osobnym naczyniu mieszamy 2-3 łyżki musztardy z 300 ml kwaśnej śmietany. Mięso, cebule i pieczarki mieszamy na patelni dodając 4 pokrojone w plastry ogórki konserwowe i zalewamy sosem śmietanowo-musztardowym. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]