kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Zupa z marchewki

 

s k l a d n i k i :

• 80 dag marchewki
• 3 szklanki bulionu warzywnego
• 2 łyżki masła
• łyżka mąki
• 3 łyżki śmietany
• natka pietruszki
• sok z cytryny
• pieprz, sól, cukier

   

Dzisiaj troszkę wegetariańsko (chociaż grzanki można zastąpić pokrojonym w kostkę przysmażonym lub gotowanym mięsem cielęcym lub drobiowym). Jesienna pogoda sprawia, iż nasz organizm potrzebuje więcej witamin więc proponuje zupę z marchewki.

Smacznego!


    80 dag marchewki kroimy w kostkę wkładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy przez 30 min. Następnie całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy łyżkę mąki i dokładnie ją rozprowadzamy. Staramy się jej nie przyrumienić. Zasmażkę dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. 3 łyżki śmietany rozprowadzamy z 2 łyżkami zupy i zabielamy ją. Zupę podajemy z grzankami oraz przybieramy zieleniną.

Jacek Szewczyk

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]