jarskie >>> przepisy >>> s. główna


Szpinakowa lasagna

porcja dla 6 osób, czas przygotowania: 1:30 min

 

s k ł a d n i k i :

2 opakowania zamrożonego szpinaku (opakowanie 30 dkg)
90 dkg sosu spaghetti
3 puszki sosu pomidorowego (puszka ok. 20 dkg)
0.45 dkg płatów lasagne
60 dkg rozdrobnionego sera mozarella
30 dkg rozdrobnionego sera cheddar
90 dkg twarożku
3 jaja


 

Nagrzać piec do 175 stopni C. Rozmrozić i osuszyć szpinak. Zmiksować razem: szpinak, twaróg i jaja. Masę odstawić na bok. Odłożyć jedną puszkę sosu pomidorowego i 25 dkg mozarelli.

W dużym naczyniu żaroodpornym poukładać w warstwy wszystkie składniki (około 3-4 warstwy) w następującym porządku: sos spaghetti i sos pomidorowy, płat lasagne, masę szpinakowo-twarogową, kawałki mozalelli, ser cheddar. Na wierzchu rozsmarować odłożony sos pomidorowy i posypać resztą sera mozarella. Piec 45 minut. Jeśli nóż łatwo wchodzi w lasagne, danie jest gotowe. Po wyjęciu z pieca odłożyć potrawę na 15 minut.

Przepis jest dla kilku osób, ale jeśli nie zjemy wszystkiego, można włożyć lasagne do lodówki i później odgrzać.

 

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]