dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Makaron zapiekany ze szpinakiem

 

s k ł a d n i k i :

150 g makaronu typu wstążki
10 g masła lub margaryny
cebula
2 ząbki czosnku
150 g mrożonego szpinaku
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki
2 - 3 łyżki śmietany
sól, gałka muszkatołowa
100 g ementalera


   

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimna wodą. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie i włożyć do niego makaron.


Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu - nie rumienić. Dodać szpinak i rozmrozić po woli na wolnym ogniu. Wymieszać mąkę z kwaśną śmietaną i zagęścić szpinak. Gotować 5 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i tarta gałka muszkatołową. Masę szpinakową ułożyć na makaronie. Na szpinaku położyć plasterki sera i zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC

 

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]