dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Spaghetti z pieczarkami

 

s k ł a d n i k i :

makaron spaghetti
groszek konserwowy (1 puszka)
15 dag pieczarek
cebula
2 pomidory
2 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag rokpola
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz i olej


   

Cebulę kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (w piórka). Pieczarki płukamy i też cienko kroimy. Pomidory obramy ze skórki i kroimy w kostkę. Bazylię drobno siekamy. Ser kruszymy w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę i chwilkę podgrzewamy. Dodajemy pokrojone pomidory i jogurt. Gdy wszystko będzie gorące dodajemy groszek, pokruszony ser i dokładnie mieszamy. Sos podgrzewamy tak długo, aż ser się roztopi, pilnując, by całość nie zagotowała się. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.


Makaron gotujemy na półtwarto, odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Spaghetti podajemy polane gorącym sosem i udekorowane listkiem bazylii



Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jak sprawić by pomidory same się obrały. Wystarczy włożyć je na chwilę do wrzątku, poczekać i i skórka sama zejdzie :)

 

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]