dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Spaghetti z oliwkami i boczkiem lub kurczakiem

(4 porcje)

 

s k ł a d n i k i :

makaron "penne" (ok. 40 dag)
boczek wędzony (ok. 30 dag) lub filet z kurczaka (ok. 40 dag)
zielone oliwki
czosnek
sól, pieprz kajeński
śmietana (najlepiej 22%), duży kubek
parmezan

   

Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, na tyle by nie był zbyt miękki. Następnie przelewamy go zimną wodą.


W międzyczasie przygotowujemy sos. Boczek kroimy na bardzo drobne kostki, po czym smażymy je aż staną się chrupkie (jeśli wybieramy wersję z kurczakiem, także kroimy go drobno, smażąc później na oliwie z oliwek). Dorzucamy czosnek, oliwki (przekrojone na połówki), a po chwili wolno dodajemy śmietanę. Stale mieszając, przyprawiamy pieprzem kajeńskim i solą.


Całość serwujemy lekko przyprószoną parmezanem

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]