makarony >>> przepisy >> strona główna

Zapiekane Farfalle

 

s k ł a d n i k i :
dla 6 osób

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej cebulki
2 z±bki czosnku (rozdrobnione)
1 marchewka dokładnie posiekana na jednakowe kawałeczki
1 łodyżka selera naciowego (posiekana)
4 pałeczki pikantnych kabanosów (a jak kto¶ nie lubi pikantnych kiełbasek mog± być frankfurterki)
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 filiżanki posiekanej pietruszki
1/2 filiżanki czerwonego wina
2 puszki pomidorów (posiekanych)
45 dkg makaronu farfalle (kokardki)
niepełna szklanka rozdrobnionej mozzalelli
90 g ¶wieżo startego parmezanu
3 jajka (roztrzepane)


 

Podsmażyć kiełbaski w rondlu. Zdj±ć z ognia i poci±ć je w plasterki grupo¶ci 0,5 cm. Podgrzać oliwę i wrzucić warzywa. Dusić aż zmiękn±. Dodać wino i gotować aż sos zredukuje się o połowę. Dodać pomidory, sól pieprz, oregano, kiełbaski i pietruszkę i podgrzewać ok. 20 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente. Wysuszyć i dodać do sosu, wymieszać dokładnie.

Wysmarować naczynie żaroodporne i dodać 1/3 czę¶ć makaronu z sosem, posypać serem i powtórzyć czynno¶ć jeszcze dwa razy. Na wierzch zapiekanki wylać roztrzepane jajka i posypać wszystko startym parmezanem. Piec w piekarniku aż pojawi± się na wierzchu b±belki, a wierzch będzie zrumieniony.

Przed wyjęciem na talerze odczekać pięć minut.



 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]