dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Makaronowa zapiekanka

Gotowanie 25 minut, zapiekanie 30 minut

 

s k ł a d n i k i :

70 dag mielonego mięsa, najlepiej wołowo-wieprzowego
opakowanie makaronu, najlepiej wstążki
czerwona i zielona papryka
puszka pomidorów w zalewie (może być mała puszka przecieru pomidorowego)
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu z kostki
szklanka mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, sok z cytryny
gałka muszkatołowa
olej
2 łyżki masła
szczypiorek

   

Makaron ugotować odcedzić. Czosnek obrać, pokroić w cienkie paseczki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Podsmażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju; najpierw czosnek, następnie paprykę, a po chwili mięso. Smażyć mieszając.


Pomidory osączyć. Pokroić, razem z sosem dodać do mięsa. Podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.


Masło rozgrzać, dodać mąkę, podsmażyć. Rozprowadzić zimnym bulionem, dodać mleko. Gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.


Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Ułożyć w nim połowę makaronu, następnie mięso z warzywami i pozostały makaron. Zalać sosem. Piec 30 minut, w temperaturze 200 stopni. Posypać szczypiorkiem.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]