s k ł a d n i k i :
kaczka ok. 1,75 kg
4 łyżki natki pietruszki
3 marchewki pokrojone w plasterki
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
2 łodygi selera naciowego
pokrojone w plasterki
1 cebula posiekana w grubą kostkę
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
morele
listki szałwi
sos:
425 gramów moreli z
puszki
50 gramów cukru
4 łyżki dżemu morelowego
2 łyżeczki musztary angielskiej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
50 ml świeżego soku z pomarańczy
1/4 łyżeczki imbiru i kolendry
4-5 łyżeczek brandy
|
Opłukać kaczkę i osuszyć.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki
z cytryną, marchewką, selerem i cebulą. Warzywami nafaszerować
kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę
45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapującym
sosem na blachę. Wyjąć z piekarnika i ponakłuwać skórkę
kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć
temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka
się zarumieni, a kaczka będzie miękka.
Przygotować sos: Zmiksować
morele z syropem, cukrem, musztardą i dżemem. Przelać
do rondla i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, sokiem
z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Zagotować, dodać brandy
i zredukować (gotować ok. 2 min.). Zdjąć z ognia i ewentualnie
doprawić.
Przełożyć kaczkę na podłużny
półmisek, przybrać świeżymi morelami i listkami szałwi,
podać sos w osobnym naczyniu.

|