mięsa i dziczyzna>>> przepisy >> s. główna


Kaczka z morelami

 

s k ł a d n i k i :

kaczka ok. 1,75 kg
4 łyżki natki pietruszki
3 marchewki pokrojone w plasterki
• 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
2 łodygi selera naciowego
pokrojone w plasterki
1 cebula posiekana w grub± kostkę
sól
¶wieżo zmielony czarny pieprz
morele
listki szałwi

 

sos:

425 gramów moreli z puszki
50 gramów cukru
4 łyżki dżemu morelowego
2 łyżeczki musztary angielskiej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
50 ml ¶wieżego soku z pomarańczy
1/4 łyżeczki imbiru i kolendry
4-5 łyżeczek brandy


 

Opłukać kaczkę i osuszyć. Przyprawić sol± i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki z cytryn±, marchewk±, selerem i cebul±. Warzywami nafaszerować kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę 45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapuj±cym sosem na blachę. Wyj±ć z piekarnika i ponakłuwać skórkę kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka się zarumieni, a kaczka będzie miękka.

Przygotować sos: Zmiksować morele z syropem, cukrem, musztard± i dżemem. Przelać do rondla i wymieszać z sokiem i skórk± z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendr±. Zagotować, dodać brandy i zredukować (gotować ok. 2 min.). Zdj±ć z ognia i ewentualnie doprawić.

Przełożyć kaczkę na podłużny półmisek, przybrać ¶wieżymi morelami i listkami szałwi, podać sos w osobnym naczyniu.

 

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]