Keftethes

popularna grecka potrawa

 

s k ł a d n i k i :

50 dag mięsa wołowego lub cielęcego
10 dag tartej bułki
125 ml wody
125 ml oliwy
1 jajko
2 ¶rednie cebule
2 łyżki masła
2 łyżki m±ki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka octu
1 łyżka zmieszanego majeranku, mięty i natki pietruszki.

 

Mięso drobno siekamy (w ostateczno¶ci można przepu¶cić przez maszynkę), dodajemy lekko ubite jajko i tart± bułkę. Wyrabiamy przez kilka minut. Na patelni rozgrzewamy masło do momentu gdy stanie się klarowne, wtedy gasimy ogień i wrzucamy mięso. Dodajemy sól pieprz, zioła i ocet. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy i wyrabiamy 18-20 niewielkich zrazów i obtoczone w m±ce smażymy na bardzo rozgrzanej oliwie, aż się dobrze zarumieni±. Podajemy z frytkami lub ziemniakami oraz sałatk±.