Wołowina duszona w piwie Guinness - ukłon w stronę męskich potrzeb kilnarnych>>>

Kaczka z morelami - danie jak najbardziej świąteczne>>>

Polędwica wieprzowa w cieście - przepis wymaga sporo czasu i odrobiny zręczności, ale za to efekt wizualny wielce apetyczny>>>

Rumsztyk z ziołami - szybkie atrakcyjne danie, przepis dobry na okres grillowy, na czas zimowy i na wielkanocne śniadanie>>>

Roladki z sosem grzybowym - Bradzo aromatyczne i wykwintne danie. Wymaga trochę pracy i czasu. W sam raz na niedzielny obiad>>>

Marynaty - najstarszy sposób przygotowywania mięsa do dalszej obróbki. Marynowanie wbogaca walory smakowe potraw z mięs>>>

Gulasz Segedin - na gulasz, każdy ma swój własny przepis, a w książkach kucharskich są ich niezliczone wersje. Oto jedna z takich rewelacji. Ta wersja zawdzięcza swój niepowtarzalny smak odrobinie wytrawnego wina>>>

Burgery z pikantnym sosem Salsa - Okres grillowania uznajemy za otwarty!>>>

Stek wołowy podany na cieście ziemniaczanym - przepis z kuchni irlandzkiej, bardzo wykwintnie podany prosty stek.>>>

Sos pomidorowy z kuleczkami mięsnymi - bardzo prosty i wielofunkcyjny przepis.>>>

Schab z pieczarkami- nasze ulubione mieso, przygotowane nieco inaczej.>>>

Pasztet z mięsa- bardzo łatwy przepis, a smaczna i dobrze wyglądająca potrawa.>>>

Co zrobić z mięsa strusia? Na zachętę proponuję Strusinę w morelachi Strusia pieczonegow orzechach. Składniki wielce wyszukane, wprost na karnawałowe przyjęcia. >>>

Pieczeń wołowa z warzywami- wykwintne danie obiadowe. Może jakaś specjalna okazja w listopadzie? >>>

Tarta mięsno - pieczarkowa, risotto, sznycle cielęce- aromatyczne smakołyki z pieczarkami. Kurki, borowiki, podgrzybki - wszystkie są pyszne ale tylko w sezonie. Pieczarki mamy cały rok. Umiejętnie podane dodadzą blasku niejednemu posiłkowi, chwały niejednej gospodyni. >>>

Kulinarne reminiscencje - czyli o tym, co jedliśmy podczas wakacyjnych wojaży, a przyrządzimy sami w domu. Musaka - danie rodem z Grecji, i tajinez Tunezji - kurczak z suszonymi owocami. >>>

Cordon bleu- kotlet wieprzowy z szynką i żółtym serem . >>>


Keftethes- proste greckie danie na zawołanie. >>>

Pieczeń huzarska- była ozdobą repertuaru pieczeniowego naszych babek, dziś niesłusznie nieco wyszła "z mody". To bardzo smaczne danie od dawna zadomowione w kuchni polskiej warte jest przypomnienia. >>>


Diabelski gulasz- uwaga, ostro... i diabelsko smacznie. >>>


Klopsiki z niespodzianką :) >>>


Duszona polędwica- obiad w pół godziny. >>>


Sposoby pieczenia szynki. >>>


Mielona pieczeń z ananasem- o tym, jak przyrządzić wykwintną potrawę z nieco gorszego gatunku mięsa . >>>


Schab Marchall - o kotletach trochę inaczej . >>>


Boczek z suszonymi owocami- smakowite niedzielne danie mięsne. >>>


Schab sztygarski- Danie atrakcyjne wizualnie, tanie i szybkie w wykonaniu. Idealne gdy spodziewamy się gości. >>>


Kuropatwy po prowansalsku- tym razem coś bardziej wykwintnego. >>>


Wątróbka z jabłkami - smaczne, proste w wykonaniu i tanie danie obiadowe. >>>


 


p r z y s t a w k i


s o s y


z u p y


r y b y / o w o c e m o r z a


d r ó b


g r z y b y


w a r z y w a / o w o c e


 j a r s k i e / p ó ł m i ę s n e


 m a k a r o n y


s a ł a t k i


m i ę s a  / d z i c z y z n a


g r i l l


o b i a d   i n a c z e j


d e s e r y


c i a s t a  i  c i a s t e c z k a


n a p o j e


... z  m i k r o f a l o w k i

 

 

A L F A B E T Y C Z N Y

s p i s    p r z e p i s ó w



Autorskie przepisy kulinarne
Jacka Szewczyka

wołowina w potrawce

zrazy napoleońskie

polędwica wołowa w
pikantnym sosie


bliny z sosem myśliwskim

musaka z cukini

enchiladas

taco i tortilla

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

www.euroserwer.com przepisy savoir-vivre ciekawostki nie czekaj! strona główna