Musaka i tajine

- wakacyjne zdobycze

 

s k ł a d n i k i :

M u s a k a :
800 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
1,5 kg bakłażanów
2 cebule
300 g ziemniaków
4 pomidory
2 z±bki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina (może być woda)
5 łyżek oleju
2 łyżki m±ki
75 g startego żółtego sera
sól, pieprz

s o s b e s z a m e l o w y:
40 g margaryny
40 g m±ki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

S z n y c l e   c i e l ę c e :
1,5 kg kurczaka
12 suszonych ¶liwek
12 ¶wieżych daktyli
6 suszonych fig
2 cebule
12 g obranych migdałów
75 g rodzynek
trochę cynamonu i szafranu
100 g masła
sól, pieprz


 

Musaka

 

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso (chwilę smażyć) i pomidory. Zalać winem, doprawić sol± i pieprzem. Smażyć do odparowania sosu. Osobno na łyżce oliwy podsmażyć ziemniaki.
Bakłażany umyć i osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprószyć sol±, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany starannie osuszyć ręcznikiem, oprószyć m±k±. Podsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor. Os±czyć z tłuszczu.
Przygotować beszamel. Margarynę rozpu¶cić, dodać m±kę. Chwilę smażyć, uważaj±c aby m±ka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem. Doprawić do smaku sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±. Gotować na małym ogniu, ci±gle mieszaj±c, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
Oliw± nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami; bakłażany, ziemniaki, mięso, każd± warstwę polewać sosem (powinno być kilka warstw, na wierzchu bakłażany i beszamel). Posypać startym serem. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200o C.

Tajine- kurczak z suszonymi owocami.

 

¦liwki i figi umyć, zalać gor±c± wod± i odstawić na 4 godziny.
Kurczaka opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić, podsmażyć na ma¶le.
Dodać kurczaka, szafran, cynamon, pieprz i sól. Zalać wod± i dusić pod przykryciem.
Po godzinie dodać pokrojon± drug± cebulę, daktyle, rodzynki, figi i ¶liwki wraz z wod± z moczenia. Dusić 25 minut.
Migdały podprażyć na suchej patelni. Kurczaka z sosem i owocami przełożyć do miski i posypać na koniec migdałami.