s k ł a d n i k i :
250 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g masła (plus dwie łyżki)
400 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oleju
6 liści włoskiej kapusty
100 g cebuli
200 g pieczarek
100 g gotowanej szynki
4 łyżki śmietany
jajko
pieprz
1 cienki plaster słoniny
|
Posiekać nożem mąkę,
sól i masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo
1/8 l wody. Rozwałkować na grubość 2 cm i odstawić do
schłodzenia. Podsmażyć polędwicę na oleju, około 10
minut z każdej strony na średnim ogniu. Posolić na końcu
i odstawić do wystygnięcia. Obgotować liście kapusty
w dużej ilości wody. Ważne, aby liście pozostały sprężyste
i nie rozleciały się w trakcie gotowania. Wyjąć z wody
i natychmiast przepłukać zimną wodą, odsączyć i zawinąć
w ściereczkę. Cebulę, pieczarki i szynkę drobno pokroić.
Roztopić dwie łyżki masła na patelni i wrzucić cebulę.
Zeszklić, następnie dodać pieczarki i dusić, aż wyparuje
z nich woda. Odstawić do wystygnięcia i dodać szynkę,
jajko i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto jeszcze
raz rozwałkować i ułożyć na nim płat słoniny, następnie
liście kapusty, na tym równomiernie rozsmarować farsz
z szynki i pieczarek i na środku położyć opieczone mięso.
Ciasto zawinąć, skleić i nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Nagrzać piekarnik do
225 st. C i piec około 30 minut. Przed pokrojeniem w
plasty, odstawić ciasto na minimum 15 minut. Polędnicę
można podawać schłodzoną.

|