Polędwica wieprzowa w cieście

 

s k ł a d n i k i :

250 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g masła (plus dwie łyżki)
400 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oleju
6 liści włoskiej kapusty
100 g cebuli
200 g pieczarek
100 g gotowanej szynki
4 łyżki śmietany
jajko
pieprz
1 cienki plaster słoniny

 

Posiekać nożem mąkę, sól i masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo 1/8 l wody. Rozwałkować na grubość 2 cm i odstawić do schłodzenia. Podsmażyć polędwicę na oleju, około 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Posolić na końcu i odstawić do wystygnięcia. Obgotować liście kapusty w dużej ilości wody. Ważne, aby liście pozostały sprężyste i nie rozleciały się w trakcie gotowania. Wyjąć z wody i natychmiast przepłukać zimną wodą, odsączyć i zawinąć w ściereczkę. Cebulę, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Roztopić dwie łyżki masła na patelni i wrzucić cebulę. Zeszklić, następnie dodać pieczarki i dusić, aż wyparuje z nich woda. Odstawić do wystygnięcia i dodać szynkę, jajko i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkować i ułożyć na nim płat słoniny, następnie liście kapusty, na tym równomiernie rozsmarować farsz z szynki i pieczarek i na środku położyć opieczone mięso. Ciasto zawinąć, skleić i nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Nagrzać piekarnik do 225 st. C i piec około 30 minut. Przed pokrojeniem w plasty, odstawić ciasto na minimum 15 minut. Polędnicę można podawać schłodzoną.