mięsa i dziczyzna>>> przepisy >> s. główna


Schab sztygarski

 

s k ł a d n i k i :

• 1 kg schabu bez ko¶ci
• 30 dag niezbyt grubej kiełbasy ¶l±skiej
• 2 z±bki czosnku
• 2 cebule
• sól, pieprz, papryka
• olej
• szklanka bulionu
• kminek
• po łyżeczce m±ki pszennej i ziemniaczanej

Schab tak nakroić, aby powstał szeroki płat. Posypać sol±, pieprzem, papryk± i natrzeć roztartymi z sol± 2 z±bkami czosnku. W utworzone nacięcie włożyć obran± ze skórki kiełbasę. Zawin±ć, obwi±zać nitk±, oprószyć m±k± i dobrze zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Podlać rosołem, przykryć i dusić 30 minut. Zdj±ć pokrywkę, ułożyć z boku mięsa ćwiartki cebuli i upiec mięso w piekarniku, skrapiaj±c, gdy trzeba wod±. Pod koniec posypać kminkiem.

Z upieczonego schabu zdj±ć nitkę, pokroić mięso w plastry.

Pozostały po pieczeniu sos podprawić zawiesin± z wody (szklanka) i m±ki (pszennej i ziemniaczanej). Polać mięso.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]