... z mikrofalówki >>> przepisy >> s. główna


Eskalopki ziemniaczane

 

 

s k ł a d n i k i :

1,5 szklanki śmietany
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
6 szklanek pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 szklanki tartego sera
4 łyżki masła.






 

Mieszamy śmietanę z pietruszką, solą i pieprzem. Układamy warstwami ziemniaki i cebulę w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy serem, polewamy śmietaną i dodajmy na samą górę masło. Całość przykrywamy i pieczemy w kuchence mikrofalowej przez 15 min w wysokiej temperaturze. Następnie naczynie odkrywamy i odkryte pieczemy kolejne 15 min w wysokiej temperaturze.

Po zakończeniu pieczenia zostawiamy naczynie w zamkniętej kuchence jeszcze jakieś 3 minuty.




 

 

 

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]