Jaja po szkocku- bardzo stary a bardzo prosty przepis.>>>

 

Glazurowane cebulki - to raczej dodatek do mięs niż przystawka, ale bardzo oryginalny i efektowny.>>>

 

Jaja rozmaicie faszerowane - kilka pomysłów na śniadanie, oczywiście jak mamy czas na zabawy w kuchni.>>>

 

Pasty kanapkowe - proponujemy dwie: sardynkową i soczewicową.>>>

 

Risotto włoskie- opis sposobu przyrządzania risotta według włoskiej receptury, oraz dwa przykłady podania:risotto z szafranemi risotto sycylijskie.>>>

 

Selery zapiekane- przystawka z kuchni francuskiej lub pyszna kolacja.>>>

 

Strudle z kapustą- ciepła chrupiąca przekąska, doskonała do zimnego piwa.>>>

 

Przepis kombinowany... Kiedyś znalazłam ciekawy pomysł na pieczywo czosnkowei zaczęłam go przerabiać. Pierwowzoru nie pamiętam, zapewne pochodził z tzw. kobiecego czasopisma, i zapewne go uprościłam...>>>

 

Dziś nie tylko smaczne, ale i szalenie modne - masła przyprawiane dodatkami>>>

 


Grzanki z mozzarellą, pomidorami, anchois i bazylią- szybka przystawka>>>

 


Crostini- albo jak kto woli chleb czosnkowy>>>

 


Ziemniaki po irlandzku- Na tyle smakowite, że można podawać jako dodatek jak i jako danie główne>>>

 


Piramida z sera Roquefort- dzięki współpracy z portalem Gastronomie.pl możemy Państwu przedstawiać coraz ciekawsze przepisy>>>

 

Smalec ziołowy - Jako szczególny i miły prezent przekazują śląskie gospodynie swój przepis na ziołowy smalec. Jest to prezent dosłowny, gdyż dawnymi czasy małymi faskami (bułeczkami) lub garnuszkami ziołowego smalcu obdarowywano się wzajem np. po świniobiciu>>>

 


Grzanki "diablotki"- smaczny dodatek do rosołu, bulionu i wszystkich zup czystych>>>

 


p r z y s t a w k i


s o s y


z u p y


r y b y / o w o c e m o r z a


d r ó b


g r z y b y


w a r z y w a / o w o c e


 j a r s k i e / p ó ł m i ę s n e


 m a k a r o n y


s a ł a t k i


m i ę s a  / d z i c z y z n a


g r i l l


o b i a d   i n a c z e j


d e s e r y


c i a s t a  i  c i a s t e c z k a


n a p o j e


... z  m i k r o f a l o w k i

 

 

A L F A B E T Y C Z N Y

s p i s    p r z e p i s ó w



Autorskie przepisy kulinarne
Jacka Szewczyka

wołowina w potrawce

zrazy napoleońskie

polędwica wołowa w
pikantnym sosie


bliny z sosem myśliwskim

musaka z cukini

enchiladas

taco i tortilla

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

www.euroserwer.com przepisy savoir-vivre ciekawostki nie czekaj! strona główna