Sałatka arabska

Przygotowując tą sałatkę musimy pamiętać, że po jej zrobieniu powinna ona przez jakieś dwie godziny "nabierać smaku".

 

s k ł a d n i k i :

puszka zielonego groszku
dwie szklanki ryżu
szklanka migdałów
szklanka rodzynek
30 dag smażonego kurczaka pokrojonego w kostkę (1 cm)
2 pomarańcze
2 łyżki siekanego koperku
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju

 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą odstawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Pomarańcze rozdzielamy na cząstki i kroimy na małe plasterki. Sok z pomarańczy, który wycieknie podczas krojenia mieszamy z sokiem z cytryny, solą oraz cukrem (do smaku) aż do uzyskania jednolitego sosu. Ryż, pomarańcze, migdały, rodzynki, groszek, kurczaka i koperek mieszamy w misce i zalewamy sosem.

 

Sałatkę wstawiamy do lodówki na dwie godziny.