sałatki >>> przepisy >> s. główna


Warzywna sałatka z zapiekanym serem kozim

Ta sałatka jest taka dobra jak ładna. Możemy ją przygotować na finał grillowego przyjęcia z tego, co mamy pod ręką lub z ulubionych składników. Wszystko zależy od naszej fantazji. Podawać ze świeżym chrupiącym chlebem.

 

s k ł a d n i k i :

3 filiżanki różnych świeżych warzyw wiosennych
1/2 filiżanki pokrojonych dojrzałych pomidorów
3 posiekane młode cebulki
170 dkg okrągłego (w kształcie cylindra) sera koziego
1/2 filiżanki przyprawionej bułki tartej

 

d r e s s i n g :

świeże zioła wg. uznania (np: koper, szczypiorek i pietruszka)
2/3 filiżanki oliwy z oliwek
1/4 filiżanki octu balsamicznego
2 łyżki stołowe musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku

 


 

Pociąć cylinder koziego sera na 12 jednakowej grubości plastry. Każdy plaster obtoczyć w bułce tartej, i położyć na blasze obłożonej folią aluminiową.

Na czterech dużych płaskich talerzach porozkładać w równych porcjach świeże warzywa, pomidory i cebulkę.

Rozgrzać piekarnik i włożyć tam przygotowane plastry sera. Piec kilka minut, aż ser zrobi się złoty z lekkimi bąbelkami na wierzchu, ale wciąż jeszcze mający swój kształt. Położyć po trzy plastry na każdym talerzu z warzywami. Podawać natychmiast; z dressingiem w osobnym naczyniu do polania sałatki wg uznania gości.





 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]