Sałatka z tuńczyka i fasoli Cannellini

 

s k ł a d n i k i :

4 filiżanki ugotowanej włoskiej fasoli Cannellini (albo 2 puszki)
2 puszki tuńczyka w oleju
2 posiekane łodygi selera naciowego
1 mała cebula drobno posiekana
1/2 filiżanki czarnych oliwek (pokrojonych na połówki)

 

d r e s s i n g :

sok z 2 średniej wielkości cytryn
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/4 filiżanki świeżej posiekanej pietruszki

 

 

 

Wymieszać ze sobą składniki dressingu i odstawić.

Do miski wrzucić fasolę, cebulę, selera i oliwki. Odsączyć tuńczyka z oliwy i rozkruszyć delikatnie. Wrzucić do miski z resztą składników. Rozlać dressing na sałatkę i delikatnie wymieszać (nie rozdrabniając zbytnio tuńczyka). Podawać z bagietką.