Tęczowa sałatka

Niezwykłe doznania smakowe na letni stół

 

s k ł a d n i k i :

pół główki sałaty masłowej i radicchio
10 dag roszponki
5 mandarynek
cebulka
jabłko winne
15 dag rokpola
3 łyzki rozdrobnionych orzechów włoskich
ocet jabłkowy
łyżeczka syropu klonowego
sól
biały pieprz


 

Sałatę, radicchio i roszponkę dokładnie umyć, wysuszyć i porwać na małe kawałki. Mandarynki obrać i zdj±ć biał± skórke z mi±ższu. Cebulkę drobno posiekać, rokpol pokroić w grub± kostkę. Wszystko razem delikatnie wymieszać.

 

Sos:
Jabłko utrzec na tarce, i wymieszać z octem jabłkowym, syropem klonowym, olejem, szczypt± soli i białego pieprzu.

 

Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i podawać w szklanych salaterkach.