przepisy >>> strona główna


Pomidory nadziewane na cztery sposoby

 

Pomidory nadziewane pieczarkami

s k ł a d n i k i :

• 4 duże pomidory
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 20 dag pieczarek
• 1 łyżka tartego żółtego sera
• 2 łyżki gęstej śmietany
• mąka do zagęszczenia
• sól i pieprz
• zielenina

Pomidory nadziewane krewetkami

s k ł a d n i k i :

• 12 pomidorów średniej wielkości
• puszka krewetek
• mały słoik majonezu
• główka sałaty
• sól

Pomidory nadziewane jajkami

s k ł a d n i k i :

• 6 dużych pomidorów jednakowej wielkości
• 6 jajek
• 4 łyżki oliwy
• łyżeczka musztardy
• łyżeczka szczypiorku
• łyżeczka posiekanej naci pietruszki
• szczypta bazylii
• sól i pieprz do smaku

Pomidory nadziewane tuńczykiem

s k ł a d n i k i :

• 25 dag tuńczyka ( w oleju )
• 6 dużych pomidorów jednakowej wielkości
• łyżka masła
• 2 łyżki oliwy
• jajko
• pęczek naci pietruszki
• 2 łyżeczki soli
• pieprz do smaku


Pomidory nadziewane pieczarkami

Z pomidorów ściąć czubki, wyjąć miąższ. Miseczki posypać solą i pieprzem, odstawić. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki. Udusić. Wszystko oprószyć mąką, wlać śmietanę, dodać posiekaną zieleninę, zagotować, przyprawić. Masą wypełnić pomidory, polać roztopionym masłem, posypać serem, zapiec

 

 

Pomidory nadziewane krewetkami

Umyte pomidory wydrążyć małą łyżeczką po ścięciu wierzchu. Posolić w środku i zostawić na 30 min. otworem na dół, aby ściekł sok. Odcedzone krewetki wymieszać z majonezem i nałożyć do wnętrza pomidorów. Każdy pomidor owinąć w umyty liść sałaty i ułożyć na półmisku. Podawać jako przystawkę.

 


Pomidory nadziewane jajkami

Umyte pomidory wydrążyć małą łyżeczką po ścięciu wierzchu. Jajka ugotować na twardo, rozgnieść widelcem, wymieszać z oliwą i musztardą, przyprawić solą, bazylią i pieprzem. Nadziać tym farszem pomidory. Podawać oziębione, najlepiej z sosem tatarskim.

 

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Rozetrzeć tuńczyka ( odsączonego ) z masłem, żółtkiem ugotowanym na twardo i oliwą na jednolitą masę. Przyprawić pieprzem. Opłukane i wydrążone pomidory, posolić i zostawić na 15 minut. Usunąć płyn ( można go użyć do zupy ). Napełnić masą z tuńczyka. Półmisek wysypać posiekaną nacią pietruszki i ułożyć na nim nadziane pomidory.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]