dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Śliwki, śliwki, śliwki....

Knedle ze śliwkami, Zupa ze śliwek, Śliwki z aromatyczna kruszonką, Marynowane śliwki, Dżem śliwkowy...

k n e d l e :

50 dag śliwek
czubata szklanka maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
cynamon, cukier, sól

z u p a :

1 kilogram śliwek
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany

ś l i w k i   z  k r u s z o n k ą:

50 dag śliwek
10 dag wyłuskanych orzechów
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka płatków migdałowych
opakowanie cukru waniliowego

ś l i w k i   z  m a r y n o w a n e :

1 kg śliwek
1 i 3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki octu 6%
kilka goździków

d ż e m :

1 kg dojrzałych węgierek
0,5 kg cukru

   

 Knedle ze śliwkami

 Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić przez maszynkę. Z maki pszennej, ziemniaczanej, jajka, ziemniaków i szczypty soli zagnieść ciasto.
Z ciasta formować wałki o grubości ok. 4 cm. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść śliwkę, posypując cukrem z odrobiną cynamonu. Zlepiać, formując kulki.
Knedle gotować w gorącej osolonej wodzie, ok.5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni stopić masło, wsypać bułkę, lekko zrumienić. Polać knedle.

Zupa ze śliwek

W jesieni, gdy śliwki są świeże, rozgotować w wodzie odpowiednią ilość śliwek ( kilogram na 4 porcje ), przecedzić przez sito, zaprawić śmietaną z mąką i zagotować. W zimie można taka sama zupę zrobić z powideł. Należy rozgotować je z wodą, zaprawić śmietaną i podawać z grzankami z bułki.

Śliwki z aromatyczna kruszonką

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Śliwki umyć , usunąć pestki. Orzechy zemleć lub drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem i orzechami. Dodać zwiórkowane masło i utrzeć grudkowate ciasto na kruszonkę. Śliwki ułożyć w żaroodpornej formie i obficie posypać kruszonką, płatkami migdałowymi i cukrem waniliowym. Wstawić na najniższy poziom piekarnika, zapiekać przez 20 minut

 

Marynowane śliwki


Śliwki myjemy a potem nakłuwamy szpilką. Z cukru, octu i szklanki wody gotujemy syrop.
Śliwki wrzucamy na chwile do wrzątku, a następnie przekładamy do wrzącego syropu. Gdy tylko zacznie się gotować , wyjmujemy owoce.
Kiedy syrop wystygnie, ponownie gotujemy, na wrzątek wkładamy śliwki. Gotujemy 2-3 minuty.
Owoce odcedzamy i układamy w słoikach. Po raz kolejny gotujemy syrop, ale tym razem z dodatkiem goździków i jeszcze wrzącym zalewamy owoce. Tak zamarynowane śliwki pasteryzujemy 15 - 20 minut.

Dżem śliwkowy

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i ogonki.
Owoce zasypujemy cukrem, a gdy puszczą sok, wkładamy do rondla, dolewamy kilka łyżek wody, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, około 2 godzin, aż śliwki zgęstnieją. Co pewien czas trzeba śliwki przemieszać drewniana łyżką. Gorący dżem wkładamy do słoików.

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]