k n e d l e :
50 dag śliwek
czubata szklanka maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
cynamon, cukier, sól
z u p a :
1 kilogram śliwek
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
ś l i w k i z k r u s
z o n k ą:
50 dag śliwek
10 dag wyłuskanych orzechów
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka płatków migdałowych
opakowanie cukru waniliowego
ś l i w k i z m a r y
n o w a n e :
1 kg śliwek
1 i 3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki octu 6%
kilka goździków
d ż e m :
1 kg dojrzałych węgierek
0,5 kg cukru
|
Knedle ze śliwkami
Śliwki umyć, przekroić, wyjąć
pestkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić
przez maszynkę. Z maki pszennej, ziemniaczanej, jajka,
ziemniaków i szczypty soli zagnieść ciasto.
Z ciasta formować wałki o grubości ok. 4 cm. Nożem odcinać
krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku
kłaść śliwkę, posypując cukrem z odrobiną cynamonu.
Zlepiać, formując kulki.
Knedle gotować w gorącej osolonej wodzie, ok.5 minut
od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni stopić masło, wsypać bułkę, lekko zrumienić.
Polać knedle.
Zupa ze śliwek
W jesieni, gdy śliwki są świeże, rozgotować
w wodzie odpowiednią ilość śliwek ( kilogram na 4 porcje
), przecedzić przez sito, zaprawić śmietaną z mąką i
zagotować. W zimie można taka sama zupę zrobić z powideł.
Należy rozgotować je z wodą, zaprawić śmietaną i podawać
z grzankami z bułki.
Śliwki z aromatyczna kruszonką
Piekarnik rozgrzać do temperatury
200oC. Śliwki umyć , usunąć pestki. Orzechy zemleć lub
drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem
i orzechami. Dodać zwiórkowane masło i utrzeć grudkowate
ciasto na kruszonkę. Śliwki ułożyć w żaroodpornej formie
i obficie posypać kruszonką, płatkami migdałowymi i
cukrem waniliowym. Wstawić na najniższy poziom piekarnika,
zapiekać przez 20 minut
Marynowane śliwki
Śliwki myjemy a potem nakłuwamy szpilką. Z cukru, octu
i szklanki wody gotujemy syrop.
Śliwki wrzucamy na chwile do wrzątku, a następnie przekładamy
do wrzącego syropu. Gdy tylko zacznie się gotować ,
wyjmujemy owoce.
Kiedy syrop wystygnie, ponownie gotujemy, na wrzątek
wkładamy śliwki. Gotujemy 2-3 minuty.
Owoce odcedzamy i układamy w słoikach. Po raz kolejny
gotujemy syrop, ale tym razem z dodatkiem goździków
i jeszcze wrzącym zalewamy owoce. Tak zamarynowane śliwki
pasteryzujemy 15 - 20 minut.
Dżem śliwkowy
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i ogonki.
Owoce zasypujemy cukrem, a gdy puszczą sok, wkładamy
do rondla, dolewamy kilka łyżek wody, a następnie podgrzewamy
na małym ogniu, około 2 godzin, aż śliwki zgęstnieją.
Co pewien czas trzeba śliwki przemieszać drewniana łyżką.
Gorący dżem wkładamy do słoików.

|