zupy >>> przepisy >>> s. główna


Zupa katalońska

(cztery porcje)

 

s k ł a d n i k i :

60 dag polędwicy
10 dag kiełbasy (mocno czosnkowej)
50 dag ziemniaków
50 dag marchewek (średnich)
60 dag pomidorów (dużych)
3 ząbki czosnku
2 cebule
4 szklanki bulionu (instant)
3 łyżki oliwy z oliwek
4 listki laurowe
sól, biały pieprz

 

Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i po oddzieleniu środków z pestkami miąższ kroimy w kostkę. Mięso i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zaś w drobne plasterki. Cebule kroimy w ćwierć-talarki, zaś czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.


W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso do uzyskania złotobrązowego koloru. Następnie przekładamy mięso do miseczki, posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy pod przykryciem. Na tym samym oleju podsmażamy wszystkie warzywa. W drugim garnku przygotowujemy bulion i wrzącym zalewamy warzywa. Dodajemy mięso i listki laurowe, następnie całość gotujemy na średnim ogniu jakieś 30 min bez pokrywki. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.


Na końcu pozostaje już tylko doprawienie zupy do smaku.

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]