zupy >>> przepisy >>> s. główna


Zupa z zielonej soczewicy

(Przepis na 6-8 osób)

 

s k ł a d n i k i :

1 i 1/4 szkl suszonej soczewicy
35 dag wędzonych żeberek wieprzowych
1 cebula
1 marchewka
1 duża łodyga selera
2 łyżki masła
2 łyzki oliwy
2 szkl wody
1 szkl bulionu
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
1 puszka pomidorów bez skórki
pieprz
1 li¶ć laurowy
natka pietruszki
sól


 

Umyć i przebrać soczewicę, odstawić. Opłukać żeberka. Obrać i pokroić w kostkę warzywa. Podgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, marchew, seler, podsmażyć. Dodać żeberka i soczewicę. Wlać wodę, bulion i 1 łyżkę octu, dodać pomidory, pieprz i li¶ć laurowy. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotow± pod przykryciem, mieszaj±c od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka (ok. 50-60 min.) Zdj±ć z ognia. Wyj±ć żeberka, pokroić mięso, drobno pokroić i wrzucić do zupy. Wyj±ć li¶ć laurowy. Podgrzać zupę prawie do wrzenia, dodać natkę pietruszki. Dodać resztę octu i doprawić do smaku.

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]