s k ł a d n i k i :
1 i 1/4 szkl suszonej
soczewicy
35 dag wędzonych żeberek wieprzowych
1 cebula
1 marchewka
1 duża łodyga selera
2 łyżki masła
2 łyzki oliwy
2 szkl wody
1 szkl bulionu
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
1 puszka pomidorów bez skórki
pieprz
1 li¶ć laurowy
natka pietruszki
sól
|
Umyć i przebrać soczewicę, odstawić.
Opłukać żeberka. Obrać i pokroić w kostkę warzywa. Podgrzać
masło i oliwę, dodać cebulę, marchew, seler, podsmażyć.
Dodać żeberka i soczewicę. Wlać wodę, bulion i 1 łyżkę
octu, dodać pomidory, pieprz i li¶ć laurowy. Zagotować,
po czym zmniejszyć ogień i gotow± pod przykryciem, mieszaj±c
od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka (ok. 50-60
min.) Zdj±ć z ognia. Wyj±ć żeberka, pokroić mięso, drobno
pokroić i wrzucić do zupy. Wyj±ć li¶ć laurowy. Podgrzać
zupę prawie do wrzenia, dodać natkę pietruszki. Dodać
resztę octu i doprawić do smaku.

|