Zupa z zielonej soczewicy- plus wędzony boczek, przyprawy, pomidory...>>>

 

Chłodnik ogórkowy- na lato upalne i gorący temperament.>>>

 

Zupa z fasolki szparagowej- dobra o każdej porze. Gdy nie mamy świeżej fasolki możemy użyć mrożonej. I mamy lekką i delikatną zupę.>>>

 

Zupa z soczewicy - to jedna z tych zup, które sie przyrządza z tego co jest "pod ręką". Oprócz soczewicy, nie ma tu niezastąpionych produktów>>>

 

Zupa włoska- warzywna aromatyczna zupa z grzankami>>>

 

Krem serowy- smakowity wstęp do dalszych rozkoszy podniebienia>>>

 

Zupa pikantna z kurczakiem - no poprostu kurczak w ciekawym towarzystwie :)>>>

 


Zupa migdałowa- najmniej znane staropolskie danie wigilijne, niegdyś niezwykle popularne wśród dzieci>>>

 


Barszcz z uszkami- król polskiego stołu wigilijnego. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z XVI w. W naszym dziale "przepisy" krok po kroku przyrządzamy barszcz czerwony na kwasie buraczanym oraz uszka >>>

 


Gazpacho z zielonych winogron - pierwszy z przepisów, który zgodnie z Feng-shui ma nas ochłodzić w te gorące dni. Zupy tej nie trzeba gotować i nie zawiera ona tłuszczu co jest niezwykle mile widziane przy upałach>>>

 


Zupa grzybowa- gdy sezon grzybowy ruszy na całego, u nas klasyczna zupa grzybowa>>>

 


Zupa katalońska- przepis na pyszną zupę wprost z Barcelony>>>

 


Zupa z dyni- Dziś coś wegetariańskiego>>>

 


Żur staropolski - lekko kwaskowata zupa przyrządzana na bazie zakwaszonej mąki żytniej do dziś pozostaje w wielu domach głównym daniem świątecznego śniadania>>>

 


Zupa fasolowa Miso-Shiru - Wiele potraw japońskich uchodzi w powszechnej opinii za zbyt egzotyczne i nie odpowiadające europejskim podniebieniom. Turysta ma trudności nawet ze zjedzeniem typowego śniadania, które może na przykład składać się z zupy ze sfermentowanej fasoli sojowej oraz ryżu przyprawionego sosem "soja" (Sho-Ju) i surowym jajkiem.>>>

 


Zupa z avocado- czyli pory, ziemniaki i avocado podane razem.>>>

 


Zupa pomidorowa pachnąca bazylią - coś na wspomnienie odchodzącego lata.>>>

 


Grochówka- na upalne dni nie zawsze ma się ochotę na pożywne obiady. Grochówka do najlżejszych zup może nie należy, za to z powodzeniem, np. z małą przystawką, może zastąpić obiad. Ma podstawowy atut - jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć jej wykonanie musimy zaplanować dzień wcześniej i na noc namoczyć groch.>>>

 


Zupa cytrynowa- to dość oryginalne danie zachwycało smakiem nasze prababki>>>

 


 

 


p r z y s t a w k i


s o s y


z u p y


r y b y / o w o c e m o r z a


d r ó b


g r z y b y


w a r z y w a / o w o c e


 j a r s k i e / p ó ł m i ę s n e


 m a k a r o n y


s a ł a t k i


m i ę s a  / d z i c z y z n a


g r i l l


o b i a d   i n a c z e j


d e s e r y


c i a s t a  i  c i a s t e c z k a


n a p o j e


... z  m i k r o f a l o w k i

 

 

A L F A B E T Y C Z N Y

s p i s    p r z e p i s ó w



Autorskie przepisy kulinarne
Jacka Szewczyka

wołowina w potrawce

zrazy napoleońskie

polędwica wołowa w
pikantnym sosie


bliny z sosem myśliwskim

musaka z cukini

enchiladas

taco i tortilla

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

www.euroserwer.com przepisy savoir-vivre ciekawostki nie czekaj! strona główna