Ostrygi serwujemy na dużym półmisku na lodzie we wcześniej otwartych muszlach. Dodatkowo podaje się chleb, masło i ćwiartki cytryny.

 


Ostrygi

Jedną ostrygę kładziemy na talerzu i przy pomocy specjalnego widelca do ostryg (rys. poniżej) odcinamy ją od muszli. W miarę możliwości usuwamy także jelita. Ostrygi gros ludzi spożywa skropione sokiem z cytryny, lecz jest to kwestia smaku. Ostrygę unosimy do ust i bezszmerowo "wciągamy" wraz z płynem (niektóre szkoły savoir-vivre dopuszczają delikatne siorbnięcie) .

 

Jeżeli ten sposób wydaje się Państwu zbyt ryzykowny można nabić ostrygę na widelec, zjeść, a następnie wypić to co pozostało w muszli.

 

Pierwszy z wymienionych sposobów jest lepszy, lecz wymaga sporo wprawy. Ostrygi spożywamy od września do kwietnia (podobnie jak inne rodzaje małż).


 


widelec do ostryg



 

kultura konsumpcji napojów alkoholowych>>>

...................................................

o właściwym podawaniu pieczywa na stole>>>

...................................................

Jak jemy i podajemy ryby>>>

...................................................

Obieranie i krojenie owoców>>>

...................................................

O zachowaniu się przy stole>>>

...................................................

R.S.V.P.>>>

...................................................

Kawior przed nami>>>

...................................................

O czym informuje ułożenie

sztućców?>>>

...................................................

sposób na ostrygi>>>

...................................................

W jakiej kolejności podajemy potrawy?>>>

...................................................

Podchodzenie do stolika>>>

...................................................

Koktajle z owoców morza>>>

...................................................

Sery - jak kroić i jak podawać>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz. 2>>>

...................................................

Kwiaty i świece>>>

...................................................

Sztućce>>>

...................................................

Jedzenie pałeczkami>>>

...................................................

Jak jesć karczochy?>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz.1>>>

...................................................

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl][euroserwer]

grill gazowy  Restauracje Kraków 

strona główna