Poniżej przedstawiamy kilka przykładów na to, jak radzić sobie z owocami. Niestety gotowych recept jest niewiele.

Przy podawaniu i jedzeniu owoców powinniśmy kierować się główną zasadą savoir-vivre'u, mówiącą, iż jedzenie musi być przyjemnością dla wszystkich obecnych przy stole.


Obieranie i krojenie owoców


Jabłka i gruszki- Owoc po przełożeniu na osobisty talerzyk kroimy na cząstki (w zależności od wielkości 4-8). Każdą część obieramy i wycinamy z niej gniazdo nasienne. Odpadki odkładamy na osobny talerzyk. Jabłka i gruszki można też spożywać biorąc je do ręki i odgryzając po kawałku lub też posługując się nożem i widelcem (zaleca się zwłaszcza przy soczystych gruszkach).

 

Pomarańcze i mandarynki- Skórkę nacinamy w czterech-sześciu miejscach i zdejmujemy ją, a miąższ dzielimy na cząstki zgodnie z naturalną budową owocu. Owoce jemy rękami, dyskretnie odkładając pestki na talerzyk.

 

Grejpfruty- podajemy na talerzu przekrojone na połówki w poprzek, tak aby wokół było wolne miejsce. Dodatkowo do grejpfruta podajemy osobno cukier puder, aby każdy mógł wedle uznania dosłodzić sobie owoc. Miąższ je się łyżeczką do herbaty albo specjalną łyżeczką do grejpfruta. Danie można taż naciąć specjalnym nożykiem wzdłuż komór, aby ułatwić wybieranie miąższu.

 

Arbuzy- Przed podaniem kroimy na płaty. Płat owocu nakładamy na talerz przeznaczonymi do tego sztućcami (łyżka i widelec). Arbuza spożywamy widelcem i nożem deserowym, odcinając od skórki po kawałeczku miąższu. Kawałki owocu nakładamy na widelczyk deserowy (nie nakłuwamy). Pestki odsuwamy na kraniec talerza. Skórkę i pestki odkładamy na talerz na odpadki lub zostawiamy na talerzu, jeżeli nie będziemy już jedli.

 

Ananasy- Owoc podajemy pokrojony wzdłuż na ćwiartki, z ozdobnym pióropuszem liści (wcześniej usuwamy zwiędnięte końce). Każdą część kroimy w poprzek na 2 centymetrowej szerokości kawałki, które odcina się od skóry. Całość wygląda ciekawie, gdy kawałki wysunie się nieznacznie przemiennie w prawo i lewo. W ten sposób przygotowany owoc nakładamy na talerz sztućcami i spożywamy przy użyciu widelca i noża. Skórkę pozostawiamy na talerzu jak w przypadku arbuza.

 

Melony- Przed podaniem owoc przecinamy na pół ząbkując krawędź oraz wykrawamy środek z pestkami. Połówkę wkładamy do miseczki wypełnionej pokruszonym lodem. Do środka owocu możemy wlać 40 ml czerwonego porto. Salaterkę stawiamy na talerzyku. Miąższ jemy łyżeczką pomagając sobie widelcem. Melony możemy podać również w takiej formie jak ananasy.

 

Granaty- Podajemy przekrojone w poprzek, a spożywamy je łyżeczką do herbaty.

 

Kiwi- Owoc obieramy, a skórkę umieszczamy na przeznaczonym do tego celu talerzyku. Jemy przy użyciu noża i widelca krojąc na dowolne cząstki. Jeżeli mamy do czynienia z dojrzałym owocem możemy przekroić go na pół w poprzek i wybierać miąższ łyżeczką.

 

Banany- Po przełożeniu na talerzyk banana obieramy palcami ze skóry, którą odkładamy na osobny talerz na odpadki. Owoc jemy nożem i widelcem krojąc na plasterki.

 

Czereśnie, wiśnie, porzeczki- Podaje się z ogonkami tak by nie wyciekał z nich sok. Nakładamy po kilka sztuk na talerzyk. Przed zjedzeniem odrywamy ogonki. Następnie pestki wraz z ogonkami odkładamy na talerzyk na odpadki.

 

Winogrona- Do winogron podajemy specjalne nożyczki, które kładziemy na talerzyku wyłożonym serwetką obok patery z winogronami. Każdy z biesiadników odcina sobie gałązkę, którą kładzie na talerz i kolejno odrywa owoce. Owoce winogron powinniśmy spożywać w całości, aczkolwiek sporadycznie można odłożyć skórkę i pestki na talerz przeznaczony na odpadki. Musimy jednak pamiętać, iż odkładanie tam dużej ilości skórek wygląda nieapetycznie, więc ten kto nie może spożywać skórek powinien raczej zrezygnować z jedzenia winogron na przyjęciu. Jeżeli nie posiadamy specjalnych nożyczek możemy kiść pociąć wcześniej na gałązki zawierające 5-6 owoców i ułożyć je na paterze tak, by wyglądały na nie pocięte. Pamiętajmy że nie wolno odrywać gałązek, ani pojedynczych owoców z kiści leżącej na paterze.

 

 

kultura konsumpcji napojów alkoholowych>>>

...................................................

o właściwym podawaniu pieczywa na stole>>>

...................................................

Jak jemy i podajemy ryby>>>

...................................................

Obieranie i krojenie owoców>>>

...................................................

O zachowaniu się przy stole>>>

...................................................

R.S.V.P.>>>

...................................................

Kawior przed nami>>>

...................................................

O czym informuje ułożenie

sztućców?>>>

...................................................

sposób na ostrygi>>>

...................................................

W jakiej kolejności podajemy potrawy?>>>

...................................................

Podchodzenie do stolika>>>

...................................................

Koktajle z owoców morza>>>

...................................................

Sery - jak kroić i jak podawać>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz. 2>>>

...................................................

Kwiaty i świece>>>

...................................................

Sztućce>>>

...................................................

Jedzenie pałeczkami>>>

...................................................

Jak jesć karczochy?>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz.1>>>

...................................................

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl][euroserwer]

grill gazowy  Restauracje Kraków 

strona główna