Poniżej przedstawiamy kilka przykładów
na to, jak radzić sobie z owocami. Niestety gotowych
recept jest niewiele.
Przy podawaniu i jedzeniu owoców powinniśmy
kierować się główną zasadą savoir-vivre'u, mówiącą,
iż jedzenie musi być przyjemnością dla wszystkich obecnych
przy stole.
|
 |
Obieranie i krojenie owoców
Jabłka i gruszki- Owoc po przełożeniu na osobisty
talerzyk kroimy na cząstki (w zależności od wielkości 4-8).
Każdą część obieramy i wycinamy z niej gniazdo nasienne. Odpadki
odkładamy na osobny talerzyk. Jabłka i gruszki można też spożywać
biorąc je do ręki i odgryzając po kawałku lub też posługując
się nożem i widelcem (zaleca się zwłaszcza przy soczystych
gruszkach).
Pomarańcze i mandarynki- Skórkę
nacinamy w czterech-sześciu miejscach i zdejmujemy ją, a miąższ
dzielimy na cząstki zgodnie z naturalną budową owocu. Owoce
jemy rękami, dyskretnie odkładając pestki na talerzyk.
Grejpfruty- podajemy na talerzu
przekrojone na połówki w poprzek, tak aby wokół było wolne
miejsce. Dodatkowo do grejpfruta podajemy osobno cukier puder,
aby każdy mógł wedle uznania dosłodzić sobie owoc. Miąższ
je się łyżeczką do herbaty albo specjalną łyżeczką do grejpfruta.
Danie można taż naciąć specjalnym nożykiem wzdłuż komór, aby
ułatwić wybieranie miąższu.
Arbuzy- Przed podaniem kroimy na
płaty. Płat owocu nakładamy na talerz przeznaczonymi do tego
sztućcami (łyżka i widelec). Arbuza spożywamy widelcem i nożem
deserowym, odcinając od skórki po kawałeczku miąższu. Kawałki
owocu nakładamy na widelczyk deserowy (nie nakłuwamy). Pestki
odsuwamy na kraniec talerza. Skórkę i pestki odkładamy na
talerz na odpadki lub zostawiamy na talerzu, jeżeli nie będziemy
już jedli.
Ananasy- Owoc podajemy pokrojony
wzdłuż na ćwiartki, z ozdobnym pióropuszem liści (wcześniej
usuwamy zwiędnięte końce). Każdą część kroimy w poprzek na
2 centymetrowej szerokości kawałki, które odcina się od skóry.
Całość wygląda ciekawie, gdy kawałki wysunie się nieznacznie
przemiennie w prawo i lewo. W ten sposób przygotowany owoc
nakładamy na talerz sztućcami i spożywamy przy użyciu widelca
i noża. Skórkę pozostawiamy na talerzu jak w przypadku arbuza.
Melony- Przed podaniem owoc przecinamy
na pół ząbkując krawędź oraz wykrawamy środek z pestkami.
Połówkę wkładamy do miseczki wypełnionej pokruszonym lodem.
Do środka owocu możemy wlać 40 ml czerwonego porto. Salaterkę
stawiamy na talerzyku. Miąższ jemy łyżeczką pomagając sobie
widelcem. Melony możemy podać również w takiej formie jak
ananasy.
Granaty- Podajemy przekrojone w
poprzek, a spożywamy je łyżeczką do herbaty.
Kiwi- Owoc obieramy, a skórkę umieszczamy
na przeznaczonym do tego celu talerzyku. Jemy przy użyciu
noża i widelca krojąc na dowolne cząstki. Jeżeli mamy do czynienia
z dojrzałym owocem możemy przekroić go na pół w poprzek i
wybierać miąższ łyżeczką.
Banany- Po przełożeniu na talerzyk
banana obieramy palcami ze skóry, którą odkładamy na osobny
talerz na odpadki. Owoc jemy nożem i widelcem krojąc na plasterki.
Czereśnie, wiśnie, porzeczki- Podaje
się z ogonkami tak by nie wyciekał z nich sok. Nakładamy po
kilka sztuk na talerzyk. Przed zjedzeniem odrywamy ogonki.
Następnie pestki wraz z ogonkami odkładamy na talerzyk na
odpadki.
Winogrona- Do winogron podajemy
specjalne nożyczki, które kładziemy na talerzyku wyłożonym
serwetką obok patery z winogronami. Każdy z biesiadników odcina
sobie gałązkę, którą kładzie na talerz i kolejno odrywa owoce.
Owoce winogron powinniśmy spożywać w całości, aczkolwiek sporadycznie
można odłożyć skórkę i pestki na talerz przeznaczony na odpadki.
Musimy jednak pamiętać, iż odkładanie tam dużej ilości skórek
wygląda nieapetycznie, więc ten kto nie może spożywać skórek
powinien raczej zrezygnować z jedzenia winogron na przyjęciu.
Jeżeli nie posiadamy specjalnych nożyczek możemy kiść pociąć
wcześniej na gałązki zawierające 5-6 owoców i ułożyć je na
paterze tak, by wyglądały na nie pocięte. Pamiętajmy że nie
wolno odrywać gałązek, ani pojedynczych owoców z kiści leżącej
na paterze.
|