Kilka podstawowych informacji o właściwym podawaniu pieczywa w różnej postaci pozwoli nam mieć pewność, że nasz stół nawet w tym aspekcie będzie elegancki.
Jeżeli chodzi o samo jedzenie pamiętajmy, że zasadniczo kęsów pieczywa nie odgryzamy a odłamujemy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.


Pieczywo


Pieczywo świeżepodajemy w koszyczku wiklinowym lub metalowym, obowiązkowo ułożone na serwecie, której kolor i wzór odpowiada przybraniu stołu. Chleb powinien być pokrojony na dość grube pajdy, natomiast długie bułki, bagietki na dość długie kawałki krojone na ukos.
Świeże pieczywo dość szybko obsycha, dobrze jest więc przykryć je serwetą przed podaniem. Przy podawaniu pieczywa na ciepło (bułeczki, rogaliki) przykrywami je serwetą, by zbyt szybko nie wystygły. Dostępne są również na rynku podgrzewacze do pieczywa w postaci ozdobnych terakot, które rozgrzane umieszcza się w koszyczku.


Tostypodajemy ułożone w serwecie złożonej w kopertę, tak by cały czas przynajmniej częściowo były nią przykryte.

Koszyk z pieczywem ustawiamy na środku stołu tak by każdy miał do niego łatwy i wygodny dostęp. Wzięte z koszyczka pieczywo kładziemy na specjalny talerzyk ustawiony po lewej stronie nakrycia (zob. nakrycie stołu), obok którego powinien znajdować się nóż do smarowania. Jeżeli nie jest podany specjalny talerzyk pieczywo kładziemy na o brusie z lewej strony lub na talerzu do dania głównego.

 

Pieczywo je się odłamując małe kawałki. W przypadku rogali i bułek często stosowaną praktyką jest podzielenie na pół i odłamywanie z połówki. Pieczywo smaruje się masłem na talerzyku do pieczywa posługując się przeznaczonym do tego nożem, lub nad talerzem do dania głównego nożem w danym momencie używanym.

 

Koszyki z pieczywem oraz talerzyki do pieczywa sprząta się przed podaniem deseru.

 

kultura konsumpcji napojów alkoholowych>>>

...................................................

o właściwym podawaniu pieczywa na stole>>>

...................................................

Jak jemy i podajemy ryby>>>

...................................................

Obieranie i krojenie owoców>>>

...................................................

O zachowaniu się przy stole>>>

...................................................

R.S.V.P.>>>

...................................................

Kawior przed nami>>>

...................................................

O czym informuje ułożenie

sztućców?>>>

...................................................

sposób na ostrygi>>>

...................................................

W jakiej kolejności podajemy potrawy?>>>

...................................................

Podchodzenie do stolika>>>

...................................................

Koktajle z owoców morza>>>

...................................................

Sery - jak kroić i jak podawać>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz. 2>>>

...................................................

Kwiaty i świece>>>

...................................................

Sztućce>>>

...................................................

Jedzenie pałeczkami>>>

...................................................

Jak jesć karczochy?>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz.1>>>

...................................................

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl][euroserwer]

grill gazowy  Restauracje Kraków 

strona główna