Sery

Sposób podania:

Sery podajemy po daniu głównym, zamiast deseru (lub bezpośrednio przed deserem). Tradycyjnie po francusku podaje się sery w dużych kawałkach różne gatunki umieszczone na wiklinowej bądź drewnianej tacy. Na tacy powinny znaleźć się sery typu: camembert, pleśniowy typu roquefort, kozi, jakiś ostry oraz twardy. Z reguły przygotowuje się większy wybór. Każdy odkrawa sobie kawałek tego sera, na który ma ochotę. W niektórych restauracjach możemy się spotkać z sytuacja ze po prezentacji dostępnych gatunków podawane są pokrojone sery przez nas wybrane.

Można sery również podać już pokrojone umieszczone na desce lub tacy.
Układa się je i spożywa w kolejności od łagodnych w smaku do najbardziej aromatycznych i ostrych. Przyjęte jest że można zmienić kolejność spożywania, lub pozostać tylko przy jednym gatunku, co świadczy o stałych upodobaniach i nie jest poczytywane za brak obycia.

 

Sery podajemy razem z winogronami, pokrojonymi jabłkami, orzechami, bagietką, słodkim pieczywem, krakersami, masłem, zieloną sałatą z sosem winegret.

 

Sposób krojenia:

 

Warto pamiętać, iż każdy ser w zależności od kształtu inaczej się kroi. Poniżej przedstawiamy poszczególne sposoby krojenia.

- sery okrągłe, w formie piramidki, prostopadłościanu albo stożka kroimy jak tort,

- sery podłużne kroimy w plastry około centymetrowej grubości,

- sery typu ementaler i roquefort które podaje się w dużych plastrach, kroimy
w trójkąty, tak aby ich podstawy układały się przemiennie,

- małe okrągłe serki przekrawamy na pół,


Zobacz także: ciekawostki >>> sery >>>

Na podstawie "Savoir-vivre przy stole", Prószyński i S-ka

 

kultura konsumpcji napojów alkoholowych>>>

...................................................

o właściwym podawaniu pieczywa na stole>>>

...................................................

Jak jemy i podajemy ryby>>>

...................................................

Obieranie i krojenie owoców>>>

...................................................

O zachowaniu się przy stole>>>

...................................................

R.S.V.P.>>>

...................................................

Kawior przed nami>>>

...................................................

O czym informuje ułożenie

sztućców?>>>

...................................................

sposób na ostrygi>>>

...................................................

W jakiej kolejności podajemy potrawy?>>>

...................................................

Podchodzenie do stolika>>>

...................................................

Koktajle z owoców morza>>>

...................................................

Sery - jak kroić i jak podawać>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz. 2>>>

...................................................

Kwiaty i świece>>>

...................................................

Sztućce>>>

...................................................

Jedzenie pałeczkami>>>

...................................................

Jak jesć karczochy?>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz.1>>>

...................................................

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl][euroserwer]

grill gazowy  Restauracje Kraków 

strona główna