Gdy zasiądziemy już przy wspaniale nakrytym stole, zdarzyć się może iż popadniemy w popłoch na widok ogromnej liczby przeróżnych sztućców. Wprawdzie możemy dyskretnie spojrzeć na sąsiada, ale co robić jeżeli zamiast pomocy zobaczymy rozbiegane nerwowo oczy współbiesiadników?

Sztućce

Poniżej przedstawiamy zatem zestawienie sztućców oraz i ich przeznaczenie, co pomoże Państwu wyzbyć się wątpliwości i pozwoli dawać dobry przykład.

 

Przy wskazaniu kursorem na określony sztuciec otrzymamy informacje co trzymamy w drugiej ręce. Przy braku informacji zakładamy, że nie używamy niczego.

Oznaczenie, którą ręką prowadzimy - L(lewa)/P(prawa)

 

w drugiej rece trzymamy widelec do dania głównego nóż do dania głównego P
w drugiej ręce trzymamy nóż do dania głównego widelec do dania głównego L
łyżka do dania głównego, zup P
w drugiej ręce trzymamy widelec do przystawek nóż do przystawek P
w drugiej ręce trzymamy nóż do przystawek widelec do przystawek L
łyżka do przystawek, np musli P
w drugiej ręce trzymamy widelec do ryb nóż do ryb P
w drugiej rece trzymamy nóż do ryb widelec do ryb L
w drugiej ręce trzymamy widelec do ślimaków szczypce do ślimaków L
w drugiej ręce trzymamy szczypce do ślimaków widelczyk do ślimaków P
nóż do masła P
widelczyk do ciast P
łyżeczka do kawy P
szczypce do homarów P
widelec do homarów P
łyżka do sorbetów P
widelec do ostryg P
łyżka do grejpfruta P
nóż do grejpfruta P
 

 

kultura konsumpcji napojów alkoholowych>>>

...................................................

o właściwym podawaniu pieczywa na stole>>>

...................................................

Jak jemy i podajemy ryby>>>

...................................................

Obieranie i krojenie owoców>>>

...................................................

O zachowaniu się przy stole>>>

...................................................

R.S.V.P.>>>

...................................................

Kawior przed nami>>>

...................................................

O czym informuje ułożenie

sztućców?>>>

...................................................

sposób na ostrygi>>>

...................................................

W jakiej kolejności podajemy potrawy?>>>

...................................................

Podchodzenie do stolika>>>

...................................................

Koktajle z owoców morza>>>

...................................................

Sery - jak kroić i jak podawać>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz. 2>>>

...................................................

Kwiaty i świece>>>

...................................................

Sztućce>>>

...................................................

Jedzenie pałeczkami>>>

...................................................

Jak jesć karczochy?>>>

...................................................

Nakrywanie do stołu cz.1>>>

...................................................

 

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl][euroserwer]

grill gazowy  Restauracje Kraków 

strona głowna