Składniki:

5 świeżych karczochów
5 jajek
250 g ugotowanego i odciśniętego szpinaku
40 g parmezanu
500 ml śmietany
1 pomidor
czosnek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

Fondu:
100 ml śmietany
100 g miękkiego sera żółtego

Zmiksować jaja ze szpinakiem i parmezanem. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Foremki posmarować masłem, posypać parmezanem a następnie wypełnić masą szpinakową do trzech czwartych objętości. Gotować na parze (82-83 st. C) przez 15 minut. Karczochy obrać i podsmażyć na oleju z czosnkiem i tymiankiem, posolić. Fondu - ser i śmietanę połączyć i rozpuścić gotując przez krótką chwilę.
Na końcu torcik wyłożyć na talerz, dodać karczochy, oblać sosem fondu. Ozdobić pomidorem pokrojonym w kostkę, szczypiorkiem i pietruszką.