Krzysztof Żurek urodził sie w Krakowie. Jest szefem restauracji "Pod Różą" od 5 lat, obecnie prowadzi także kuchnie restauracji Monopol. Ma 35 lat. Ukończył szkołę gastronomiczną w Krakowie. Jest uczniem Alfredo Chiocchetti, włoskiego szefa kuchni i właściciela popularnej restauracji w północnych Włoszech.
Krzysztof Żurek wiele razy odbywał szkolenia i praktyki we Włoszech: Brescia, Verona, Venezia, Montova, Bolzano. Praktykował także we Francji, Rosji i oczywiście w Polsce.

Prezentowane przepisy dań szpinakowych pochodzą z restauracji Pod Różą w Krakowie - specjalnością są tu dania kuchni kontynentalnej z lekkim wpływem tradycji polskiej. Potrawy te są znakomicie skomponowane, zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym. Nietrudne w przygotowaniu stanowią wykwintny i ciekawy dodatek do głownych dań.
Z powodzeniem zastąpić mogą także lekki posiłek.