W średniowieczu ok. IX w. przywieźli go Arabowie do Hiszpanii. Nie zdobył jednak Europy szturmem, minęło 10 wieków zanim ostatecznie powalił Europę na kolana.
Najpierw pielęgniarki od św. Wincentego a Paulo, rozsławiły jego właściwości, przyrządzając wino ze szpinaku. Poiły nim słabych i chorych pacjentów. Po drugiej wojnie światowej kwestię szpinaku podjęła Ameryka. Tam rozpoczęła się wielka kampania reklamowa tej wartościowej roślinki. Kampania nie wiele różniła się od promocji Coca-coli, tyle tylko, że tym razem produkt był ZDROWY!
Szpinak jest jednoroczną rośliną zieloną, niezwykle bogatą w różnorodne składniki. Zawiera chlorofil (potrzebny nie tylko roślinom) dużo witamin i składników mineralnych oraz dwa przeciwutleniacze luteina i beta-karoten. Gdy Panie poczytają sobie skład kremów odmładzających i porównają z zawartością szpinaku dalszy komentarz nie będzie potrzebny. Może wtedy podarujemy sobie enzymy młodości w postaci apetycznego dania.
Niestety szpinak byłby zbyt idealny, więc dla równowagi posiada kwas szczawiowy (3 gramy w jednym kilogramie szpinaku), dlatego powinny go unikać osoby ze schorzeniami nerek, wątroby i reumatycy, oraz ludzie starsi (ze względu na duże ilości żelaza). Niestety szpinak to jedna z tych roślin, które dla niektórych ma działanie prozdrowotne a dla u pozostałych pogłębia schorzenia. Dlatego niektórzy z nas powinni ograniczać jego spożycie.
Liczby i sumki (jakaś fajowa tabelka w tekście)
W 100 g ugotowanego szpinaku znajdziemy:
5,1 g białka,
1,4 g węglowodanów
6,3 g błonnika
0,5 g tłuszczu
600 mg wapnia,
490 mg potasu,
120 mg sodu,
93 mg fosforu,
59 mg magnezu,
4 mg żelaza,
0,4 mg cynku,
6000 mikrogramów witaminy A,
0,07 mg witaminy B1,
0,15 mg witaminy B2,
0 4 mg witaminy B3,
0,18 mg witaminy B6,
25 mg witaminy C,
2 mg witaminy E,
140 mikrogramów kwasu foliowego
i rekordowe ilości wapnia i żelaza: 60 mg wapnia/2,4 mg
A jaki szpinak najlepszy?
Najcenniejsze pod względem smakowym i odżywczym są liście młode. Zwiędnięty i nieświeży traci wartości. Dłuższe przechowywanie, zwłaszcza w wysokiej temperaturze powoduje tworzenie się azotynów, związków szkodliwych dla zdrowia. Szpinak działa łagodnie przeczyszczająco, pobudza pracę trzustki i wydzielanie żółci, chroni przed nowotworami. Zaleca się spożywanie szpinaku osobom otyłym, mało aktywnym fizycznie, kobietom w ciąży, chorym na nadciśnienie. Nie powinno się go długo smażyć i piec. Najlepiej smakuje (czego nie mogę polecić osobom odchudzającym się) krótko smażony na maśle z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku. Ja osobiście lubię świeży szpinak włożony do ciepłego naleśnika z serem pleśniowym i krótko zapieczony. Roślinka jest wtedy ciepła, ale nie papkowata. Nie zapominajmy, że powinniśmy "jeść oczami"! Wszak szpinak zawdzięcza swoją złą sławę właśnie papkowatości. To że zdrowe nie kusi, nie jest winą szpinaku, ale brakiem wyobraźni kucharza. Cel naszej akcji to właśnie podkreślenie przyjemności ze spożywania zdrowych produktów.