dania jarskie>>> przepisy >> s. główna


Sorbet malinowo - jogurtowy

 

 

s k ł a d n i k i :

125 g mrożonych malin
40 g cukru
1 i 1/2 szklanki jogurtu
sok z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
białko

 

 

 


 

Owoce, cukier, jogurt i sok z cytryny zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy nasiąknie odlać nadmiar wody i rozpuścić na małym ogniu w 4 łyżkach gorącej wody. Mieszając, stopniowo dodawać do masy owocowej. Z białka ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą owocową.
Wstawić do zamrażarki.


Gdy sorbet prawie stężeje, wyjąć i dokładnie wymieszać. Wstawić z powrotem do zamrażarki i zaczekać, aż znów zamarznie.

 


Naleśniki z owocami

(cztery porcje)

s k ł a d n i k i :

c i a s t o:
3 dag mąki
3 dag mielonych orzechów laskowych
łyżka cukru pudru
skórka starta z połówki cytryny
125 litra mleka
2 jajka
szczypta soli
2 dag stopionego masła
masło lub margaryna do smażenia

n a d z i e n i e:
25 dag serka śmietankowego homogenizowanego
2 łyżki soku z cytryny
skórka starta z połówki cytryny
3 łyżki cukru
łyżka likieru z owoców (porzeczkowy, malinowy)
40 dag malin, truskawek i czarnych porzeczek
150 g śmietany kremówki

 

 

Ciasto:Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami i cukrem pudrem. Dodać orzechy, tartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Dodać roztopione masło.


Nadzienie:Serek homogenizowany wymieszać z sokiem i skórką cytryny. Dodać likier. Śmietanę ubić na gęsty krem. Owoce przebrać, umyć i odsączyć z wody. Wszystko bardzo delikatnie połączyć z masą serową, pamiętając by zostawić kilka owoców do dekoracji.

 

Usmażyć na tłuszczu cztery cienkie naleśniki. Na każdy nałożyć masę serową i zwinąć w ruloniki. Przybrać owocami.

 

 


Krem jagodowo-jogurtowy

 

 

s k ł a d n i k i :

30 dag czarnych jagód
10 dag cukru
4 pojemniczki jogurtu
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek soku cytrynowego
szklanka bitej śmietany


 

Żelatynę namoczyć. 1/2 szklanki wody gotować przez 2 minuty z cukrem kryształem, dodać umyte jagody, zagotować, zmiksować i połączyć z połową żelatyny. Dodać łyżkę soku cytrynowego ostudzić.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i reszta soku cytrynowego. Dodać żelatynę. Odstawić na 10 minut do lodówki. Połączyć z bita śmietaną.


Oba kremy wkładać na zmianę do szklanych miseczek, widelcem wycisnąć na wierzch wzorek. Chłodzić 3 godziny.


 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]